CEINA edita el primer manual en catalán para Office 2010

Miércoles 10/11/2010
Aquesta setmana es posa a la venda Office 2010. Edició en català , el primer i únic manual de referència sobre el nou paquet d'ofimàtica de Microsoft i escrit en la llengua de Pompeu Fabra.

Els seus responsables són els anoiencs Manel López i la Sònia Farran, del centre de formació CEINA , i que denuncien que han hagut d'editar el llibre a Madrid -l'empresa responsable és Anaya Multimedia- perquè "cap editorial catalana l'ha volgut posar sobre paper", explica López. El manual conté 500 pàgines (i quasi 500 més descarregables des d'Internet) i explica el funcionament d'aquest programari, tan necessari a la feina com en la vida personal.
 

Vols rebre el llibre?
Envia un missatge a general@ceina.com

 

El centre de formació CEINA ja va editar, ara fa deu anys, una col·lecció de característiques similars, Manuals pràctics d'ofimàtica , escrita en català i publicada per Enciclopèdia Catalana: "El català és la nostra llengua d'ús habitual, som una empresa catalana i tot el nostre material està en català", explica López. Aquest manual va aparèixer quan el centre de formació va crear un dossier d'ús propi on s'explicava el funcionament de diferents programes informàtics: "Vàrem crear aquest dossier per a facilitar pautes i continguts comuns als diferents professors i alumnes dels nostres centres", explica. Al cap d'uns mesos, el dossier va arribar a les mans de l'editora catalana, que el va convertir en aquesta col·lecció de llibres.

 

Aquest estiu, l'empresa igualadina va decidir publicar un nou manual, en aquest cas sobre la nova versió de l'Office 2010: "El vàrem presentar a diverses editorials importants catalanes però cap el va voler editar", explica López. "Deien que el català no és rendible", assegura un dels gerents de l'empresa. "Necessitàvem que tots els alumnes i professors seguissin el mateix temari i per això vàrem crear el manual, ja que som centre formació certificat de Microsoft. Al presentar-lo, però, vàrem rebre la negativa de tots els editors. No ens van servir ni els números positius de la primera edició", remarca López.

Aposta madrilenya

Com que les editorials catalanes van rebutjar l'oferta, López i Farran van llançar-se a l'aventura: "Varem anar a Madrid a parlar amb diferents editorials. Anaya Multimedia s'hi va interessar des d'un primer moment, tot i que els hi vàrem presentar un esborrany en català". L'editorial madrilenya està especialitzada en manuals informàtics i assegura ser líder del seu sector. Tot i això, fins ara no havia editat mai en català. Aquest n'és el seu primer llibre.

Dit i fet. En poques setmanes, l'editorial va publicar el llibre, que ja es pot comprar des d'Internet o a les llibreries. "Com que està escrit en català i Anaya no disposa a la seva plantilla de revisors ortogràfics en aquest idioma, també varem haver de revisar el llibre. Al final, la gent de l'editora va acabar aprenent algunes paraules en català", recorda López. Menys positiva és la sensació cap a les editorials catalanes: "Tinc la sensació de que només miren els diners. Entenc que surti més a compte editar en castellà que no en català, però el que no comparteixo és que no editin en català si, tot i obtenir beneficis, no arriben al marge desitjat. Els llibres top-vendes sí que s'editen".

Manual de referència 

Office 2010. Edició en català pretén ser un manual de referència per a centres formatius, professors i alumnes. Té més de 500 pàgines (i quasi 500 més descarregables d'Internet) i explica el funcionament dels programes més importants de l'entorn Office (Word, Excel i Access). Office 2010. Edició en català explica el funcionament del programari i proposa diferents problemes i exercicis per a comprovar l'aprenentatge de cada alumne. El manual està pensat per professors i estudiants d'ofimàtica, però també per a centres de formació que vulguin disposar d'una guia de referència sobre aquest programari.

CEINA és un centre de formació en tecnologies de la informació amb seu a Igualada. Des de 1988, s'ofereixen cursos de formació tecnològica i empresarial a tots els nivells, des dels més bàsics als més experts). A més, CEINA és centre de certificació oficial de fabricants TIC com ara Microsfot, Apple, Adobe i l'ACTIC (Acreditació de competències en tecnologies de la informació i comunicació) de la Generalitat de Catalunya.

SEDE CENTRAL
Avinguda Europa, 7-9
08700 - Igualada (Barcelona)
Teléfono: 93 805 00 94
WhatsApp: 683458704

logo blanc blau