Un proyecto NFT para salvar el catalán y crear vocaciones TIC

Viernes 18/02/2022
Hem fet un experiment amb NFT (non-fungible tokens), que vol ajudar al català i a la creació de vocacions TIC.

En aquest experiment, ens hem proposat crear un moneder virtual de criptomonedes (crypto wallet), així com un NFT (non-fungible token, molt relacionat amb el metavers) per, després, posar aquest últim a la venda en un "marketplace descentraliltzat".

Als participants en el repte d'aprenentatge, se'ls ha proporcionat aquests condicionants:

  • Cal usar unes imatges per a la creació dels NFT basades en imatges històriques de Ceina, relacionades amb la formació de joves i la creació de vocacions TIC.
  • Cal que tots els textos siguin en català.
  • Cal usar tècniques de programació bàsiques.

Les imatges proporcionades per a l'experiment, un total de 38, són les que es van usar a principis de la dècada del 2000 per impulsar la formació TIC entre els més joves, amb l'objectiu de motivar-los i crear vocacions tecnològiques. Les imatges mostren al Fr@ky en diverses situacions, un alienígena que s'ha estrellat a la terra i ha d'aprendre informàtica per poder tornar al seu planeta. Aquest era el fil conductor de totes les activitats que els nens i nenes havien de fer en aquells anys.

Un cop presentades les condicions, han anat sorgint diferents propostes i s'han analitzat en relació als objectius de l'experiment i a les condicions dels mercats de criptomonedes i NFT.

Finalment, la idea guanyadora ha estat:

  • Usar la totalitat d'imatges proporcionades, per garantir la memòria historica del centre.
  • Usar un diccionari de verbs catalans (més de 10.000 verbs), per acomplir amb la condició dels textos en català.
  • Usar funcions de programació amb números aleatòris, per incloure tècniques de programació bàsiques al projecte.

La part de programació serà l'encarregada de relacionar cada una de les imatges amb els verbs, seleccionant-les aleatòriament. Això ha de donar com a resultat la generació d'una imatge concreta d'entre les 38, amb un verb en català escrit a la seva part inferior. Així s'acompleix amb la voluntat de preservar la història del personatge Fr@ky i, a la vegada, es fa difusió del català.

Per tancar l'experiment, s'han analitzat diverses carteres electròniques de criptomonedes (crypto wallets) i s'ha optat per Metamask, on s'ha creat un perfil i s'ha seleccionat la criptomoneda Ethereum.

A continuació, s'han estudiat les condicions dels diversos mercats de criptomonedes (marketplaces) i se n'han seleccionat dos: OpenSea i Rarible. En ells s'hi ha pujat el primer NFT generat i s'han vist les diferents opcions de venda, així com les diverses tarifes aplicades per aquestes plataformes. Finalment, s'ha deixat activa la venda d'aquest NFT a Rarible, en la modalitat de venda amb comissió aplicada cap al comprador, i se n'han creat 1000 unitats.

El preu de venda de cada unitat és de 0,0012 ETH, una mica més de 3€.

S'ha acordat que si es genera alguna transacció, es col·laborarà amb la donació de material informàtic a associacions que es dediquin a la formació de nens i nenes de fins a 12 anys. També es col·laborarà amb entitats on els seus estatuts indiquin clarament la defensa de la llengua catalana.

Enllaç al Projecte Fr@ky.

Aquí es pot veure el primer NFT generat en l'experiment, on de forma aleatòria, l'algoritme va seleccionar el Fr@ky detectiu i el va relacionar amb la paraula catalana Calcificar:

SEDE CENTRAL
Avinguda Europa, 7-9
08700 - Igualada (Barcelona)
Teléfono: 93 805 00 94
WhatsApp: 683458704

logo blanc blau