Meritxell Ruiz define la formación docente como a elemento clave del sistema educativo

Jueves 18/05/2017
Notícia completa a la pàgina oficial de la Generalitat de Catalunya ➫ https://goo.gl/mPXbLg
  • Ruiz ha destacat també la importància de la formació professional per al futur educatiu del país.

La consellera d'Ensenyament, Meritxell Ruiz, ha destacat avui la formació i capacitació docents com a element clau en el sistema educatiu català.

 

Ho ha fet en el marc d'una conferència al fòrum Tribuna Barcelona al voltant de l'equitat i l'excel·lència en l'educació a Catalunya com a camí pel progrés del país. Ruiz ha assegurat que “parlar en termes d'excel•lència per a tothom és portar la igualtat d'oportunitats més enllà en termes de qualitat màxima del sistema. Quan l'accés a l'escolarització bàsica i obligatòria es generalitza el que cal assegurar són uns bons nivells de qualitat del sistema per a tothom. És el binomi equitat i excel·lència”.

 

La titular d'Ensenyament ha exposat que el principal objectiu del Departament és el binomi d'equitat i excel·lència educativa, i ha assegurat que “a Catalunya tenim un bon sistema educatiu, però volem que sigui un molt bon sistema educatiu”. Així ho ha posat de manifest amb algunes dades que mostren la millora de resultats del sistema educatiu català: la xifra d'abandonament escolar ha baixat fins al 16,8% el primer trimestre del 2017 –l'any 2009 era el 31,9%-; i les proves PISA evidencien que Catalunya és el territori de la UE i de l'OCDE que més millora en competència cientificotecnològica.

 

Ruiz ha manifestat que els reptes educatius del país són diversos, però dos dels elements cabdals són la formació i capacitació docents, i la formació professional. Respecte de la formació del professorat, ha expressat que la qualitat dels docents és un dels factors que més influeixen en el procés d'aprenentatge. Com també ho és el lideratge pedagògic, atès que “l'autonomia de centres no es pot fer sense la necessària capacitació dels equips directius i els equips docents. Promoure autonomia significa oferir la necessària formació i capacitar els docents per apoderar els centres per responsabilitzar-se dels resultats de l'alumnat”.

 

Els principals avenços ressaltats en l'àmbit de la formació docent, el Govern ha implantat el Programa de millora i innovació en la formació de mestres (MIF): “Gairebé quatre anys després el programa està plenament consolidat i, de fet, avui a Catalunya ja no seria possible prescindir d'aquest marc de treball conjunt entre els departaments responsables d'universitat i d'ensenyament i les universitats del país”, ha afirmat la consellera.

La formació professional és l'altre aspecte cabdal al sistema educatiu. Meritxell Ruiz ha reiterat que “ara és el moment de la formació professional. És l'ensenyament clau perquè Catalunya progressi socialment i econòmica: per a millorar l'ocupabilitat de les persones i la competitivitat empresarial, però també en termes de desenvolupament personal, projecció professional i cohesió social”. Ruiz ha expressat que per tal de donar una bona capacitació professional al gruix de la societat cal més FP:

 

“La formació professional és part de la solució d'aquest país”.

 

Per això, és clau el paper de la nova Llei de la Formació Qualificació professionals, que estableix una estructura de l'FP diferent i que aposta per una formació professional que “redueixi el gap entre demanda laboral especialitzada i l'oferta i que es plantegi com a formació al llarg de la vida, imprescindible com a base de l'ocupabilitat de les persones”.

 

La consellera ha recordat el paper de la Llei d'Educació de Catalunya en la millora del sistema, i que ha estat fruit d'un pacte de país. Alhora, ha reiterat que aquest consens no s'ha donat en la redacció de la legislació espanyola: “Cap país capdavanter en educació ha fet una llei educativa sense consens polític ni fonaments pedagògics. És un llast important per al nostre tenir competències educatives compartides amb l'Estat espanyol perquè els seus plantejaments no van alineats amb les recomanacions europees i mentre Europa requereix treballar les competències com fem a Catalunya, Madrid ens recorre el decret, per exemple”.

 

2 de maig de 2017

Vols conèixer més sobre el tema, clica aquí http://buff.ly/2pBOSz8

SEDE CENTRAL
Avinguda Europa, 7-9
08700 - Igualada (Barcelona)
Teléfono: 93 805 00 94
WhatsApp: 683458704

logo blanc blau